USA brugte socialdemokrater til spionage

Living in the US - kostumer og udklædningHvad man af os, måske ikke var klar over, var at efter den anden verdenskrig, så oprettede fagbevægelsen en speciel efterretningstjeneste, som bl.a. havde til formål at levere oplysninger om danske kommunister til CIA i USA.

I de danske aviser, blev der på den tid ofte skrevet meget om om de venstreorienterede danskere, der støttede det kommunistiske Sovjetunionen. En del af den information, samt en hel del som ikke nået frem til aviserne, endte faktisk hos den amerikanske efterretningstjeneste CIA. Der foregik altså en hemmelig udveksling mellem visse danske socialdomokrater danskere og Sovjets ærkefjende – USA.

Faktisk så havde de Danske socialdemokrater deres egen efterretningstjeneste kaldet Arbejderbevægelsens Informations Central (AIC). Den havde til formål at indsamlede informationer om de danske kommunister, informationer som efterfølgende som endte hos CIA in the US. Flere danskere klædte sig ud i kostumer for nemmere at kunne infiltrere forskellige kommunike møde og organisationer.

AIC var dannet af ud fra De Samvirkende Fagforbund – som vi senere kender som LO. Denne informationscentralen var altså¨stærkt socialdemokratisk og havde til formål at sørge for at vigtige budskaber blev kommunikeret mellem arbejderbevægelsens top og bund.
Hvis de menige medlemmer var utilfredse med et eller anden, så skulle toppen jo høre det. Det samme gælde når toppen lavede nye retningslinje, så sørgede AIC for at kommunikere budskabet ud til resten.

Det som måske kommer bag på mange, er at AIC faktisk også blev altså også brugt som efterretningstjeneste i kampen mod kommunisterne. En af grundene til dette var at socialdemokraternes politiske konkurrenter på arbejdspladserne, jo faktisk var kommunisterne.

Det var bl.a. konkurrenter forbi socialdemokraterne mente, at Danmark skulle ændres i en mere socialistisk retning. Dette skulle ske gennem forskellige demokratiske reformer, hvor imod kommunisterne i stedet ville lave en socialistisk revolution og dermed sætte sig på magten en gang for alle.

Denne strid gik faktisk helt tilbage til starten af 1920erne, som var det tidspunkt hvor kommunisterne brød ud af Socialdemokratiet og startede deres eget parti.

Det var igennem kontakten til den amerikanske fagbevægelse, at de dansk fagbevægelse endte med at blive en del af det anti-kommunistisk netværk. Et netværk som også inkluderede den amerikanske efterretningstjeneste CIA.

Socialdemokratiet og amerikanerne derfor havde en fælles fjende i kommunisterne. Dette gjorde at der opstod et tæt bånd mellem arbejderbevægelsen og USA. Det meste af denne kontakt foregik igennem USA’s ambassadør i Danmark.

I bogen Living in the US, kan man læse meget mere om usa’s brug af socialdemokrater til spionage.